Το τελευταίο βιβλίο των D. Amen και D. Smith αφορά τους Εθισμούς

10 βήματα για να σπάσετε τους εθισμούς που σας κλέβουν την ζωή. Γραμμένο από τον γνωστό μας D. Amen από κοινού με τον David E. Smith, MD, γιατρό με ειδίκευση στην ιατρική των εθισμών(έχει γράψει πάνω από 350 επιστημονικά άρθρα και 24 βιβλία για το ζήτημα). To βιβλίο κυκλοφορεί και σε audio book των 12 audio cd.

Για μια ακόμη φορά γίνεται κατανοητό πως η Βιολογία σε συνδυασμό με την Ψυχολογία αλλά και τους Κοινωνικούς και Πνευματικούς παράγοντες μπορεί να επιδράσει βοηθητικά στα προβλήματα των Εθισμών. (Σελ.84)

Βιολογία Εννοούμε:

1) Λειτουργία του Εγκεφάλου, Τραυματισμοί- Ατυχήματα του Εγκεφάλου, Αλλεργίες, Τοξίνες, Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Υπερβολική καφεΐνη, κάπνισμα, Μολύνσεις,
Γενετικοί παράγοντες, Οικογενειακό Ιστορικό.
Αρρώστιες, Θυροειδής, Επίπεδο Λιπαρών Οξέων, Επίπεδο των διατροφικών στοιχείων.
Ορμόνες
Διατροφή
Άσκηση
Ύπνος
Φαρμακευτική Αγωγή
Αφυδάτωση

Ψυχολογία:
Πως μιλάμε στον εαυτό μας
Εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Εικόνα που έχουμε για το σώμα μας
Το πως μεγαλώσαμε.
Αναπτυξιακά θέματα
Τραύματα συναισθηματικά από το παρελθόν
Περασμένες επιτυχίες και αποτυχίες.
Ιστορίες από τις περασμένες γενιές.
Ελπίδα
Αίσθηση της Αξίας.
Αίσθηση της Δύναμης ή του Ελέγχου.


Κοινωνικοί Παράγοντες:
Ποιότητα του παρόντος περιβάλλοντος που ζούμε
Δεσμοί μας με την Οικογένεια τους φίλους και την κοινότητα.
Τα κατοικίδια μας
Τα άγχη που μας περιβάλλουν
Οι σχέσεις μας
Η Υγεία
Τα Οικονομικά
Η εργασία και το σχολείο
Παρούσες επιτυχίες ή αποτυχίες.
Πληροφόρηση.

Πνευματικοί:
Αίσθηση νοήματος και σκοπού
Σύνδεση με έναν ανώτερο σκοπό.
Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο.
Σχέση με τις περασμένες γενιές.
Σύνδεση με τον πλανήτη
Ηθική και Αξίες.

Στην σελίδα 196 διαβάζουμε:

"Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλει στις φλεγμονές του σώματος, κάτι που μπορεί να συμβάλει στο να πονούν οι σύνδεσμοι, να παραταθεί η ίαση από τραυματισμούς. Συνδέεται επίσης με πονοκεφάλους, με εναλλαγές διάθεσης και με λήψη βάρους."

"Διαφωνώ με όσους λένε "όλα με μέτρο"...Η κοκαΐνη με μέτρο δεν είναι καλή ιδέα. Η ζάχαρη με μέτρο δεν είναι καλή ιδέα, καθώς συμβάλει στην σφοδρή επιθυμία της. Όσο λιγότερη δυνατή ζάχαρη υπάρχει στην ζωής σας τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή σας. Διαλέξτε μια μπανάνα ή ένα μήλο, αντί για ζάχαρη.

Στην σελίδα 238 διαβάζουμε κάτι πολύ σημαντικό για να αποφεύγουμε τα εμπόδα στον δρόμο για να κερδίσουμε την μάχη με τους εθισμούς μας.

1) Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πεινάσει πολύ. Να τρως συχνά, μικρές ποσότητες, υψηλής ποιότητας γεύματα και να λαμβάνεις τα διατροφικά συμπληρώματα ώστε να βελτιστοποιεί τον εγκέφαλό σου και το επίπεδο του ζάχαρου.

2) Μην αφήνεις τον εαυτό σου να γίνει πολύ θυμωμένος, Κράτα τον έλεγχο απέναντι στα συναισθήματά σου και μην επιτρέπεις αρνητικά μοτίβα σκέψεις να κυριεύουν την ζωή σου.

3) Μην αφήνεις τον ευατό σου να μείνει πολύ μόνος του. Κοινωνικές Δεξιότητες και θετικά κοινωνικά δίκτυα είναι ζωτικής σημασίας στην διατήρηση της ελευθερίας από τους εθισμούς. Φτιάξε μια λίστα με τους υποστηρικτές ανθρώπους της ζωής σου ή με πρότυπα συμπεριφοράς ανθρώπων που θεωρείς υγιή.

4) Μην αφήνεις τον εαυτό σου να κουραστεί υπερβολικά. Κάνε τον ύπνο προτεραιότητα για να βελτιώσεις την λειτουργία του εγκεφάλου, και να βελτιώσεις την κριτική ικανότητα και τον αυτοέλεγχο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;