Από το Blog του ψυχιάτρου D. Amen

Πώς οι μέθοδοι απεικόνισης Brain SPECT μπορούν να βοηθήσουν με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ADHD / ADD) (Συγχωρέστε μας την γρήγορη google μετάφραση με κάποιες διορθώσεις)

 Το κλινικό ιστορικό και οι SPECT τομογραφίες μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν έχετε ή δεν έχετε ΔΕΠ/Υ.

 Μπορεί να προσδιορίσετε ποιον τύπο ΔΕΠ/Υ έχετε και να προχωρήσετε ανάλογα σε άμεση θεραπεία (Ο D.Amen διακρίνει 6 τύπους ΔΕΠ/Υ, τους οποίους αναφέρουμε παρακάτω) 

 Μπορείτε να δείτε εάν η θεραπεία λειτουργεί σε βέλτιστο επίπεδο

 Μπορείτε να δείτε εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες (συνοσηρότητα) που πρέπει να αντιμετωπιστούν

 Μπορείτε να μειώστε τον συναισθηματικό πόνο του στιγματισμού και την αύξηση της συμμόρφωσης

 Βοηθούν τις οικογένειες να δούν το βιολογικό χαρακτήρα της ΔΕΠ/Υ για την καλύτερη κατανόηση της ασθένειας.

Η Διάσπαση Προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ADHD) είναι η πιο κοινή ψυχιατρική διαταραχή στα παιδιά, και ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σε ενήλικες, που αφορούν μεταξύ 5-10% του πληθυσμού.

Η ΔΕΠ/Υ (ADHD) χαρακτηρίζεται από επίμονη σύντομης έκτασης προσοχής, αφηρημάδα, αποδιοργάνωση, αναβλητικότητα και προβλήματα με την προνοητικότητα, την κρίση και τον έλεγχο παρορμήσεων.

Έχοντας ΔΕΠ/Υ επηρεάζεται σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου και έχει συνδεθεί με αποτυχία στο σχολείο, συγκρούσεις στην οικογένεια,  χρήση ναρκωτικών, νομικές δυσκολίες και την κακή απόδοση στην εργασία. Η ΔΕΠ/Υ σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση,  με χρόνιο άγχος, με αδυναμία, ή ακόμη και με αυτοκτονία.

Η τυπική θεραπεία για ΔΕΠ/Υ στα παιδιά και τους ενήλικες είναι φάρμακα διεγερτικά, όπως Ritalin ή Adderall. Αυτά τα φάρμακα είναι χρήσιμα για πολλούς ανθρώπους, αλλά κάνουν και πολλούς  με τα χαρακτηριστικά ΔΕΠ/Υ χειρότερα. Μερικές φορές αρνητικές αντιδράσεις σε αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ακραίες, όπως ψευδαισθήσεις, βίαια ξεσπάσματα, ψύχωση και αυτοκτονική συμπεριφορά.

"Λίγο μετά από όταν άρχισα να διενεργώ στον εγκέφαλο SPECT  απεικονίσεις, το 1991, συνειδητοποίησα ότι η ΔΕΠ/Υ δεν ήταν μια εύκολη ή απλή διαταραχή. Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες του πόνου στο στήθος, υπήρχαν διαφορετικά εγκεφάλου SPECT σχήματα με ΔΕΠ-Υ ασθενείς μου. Κατά τα επόμενα 6 χρόνια, περιέγραψα 6 διαφορετικούς τύπους ADHD που απαιτούνται μεμονωμένες αγωγές. Μία θεραπεία, δεν ταιριάζει σε όλους."

Οι 6 διαφορετικοί τύποι ΔΕΠ/Υ περιγράφονται παρακάτω και με πολλές περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο του D. Amen "Healing ADD" γράφει ο Ψυχίατρος.
Τα 6 Είδη ΔΕΠ/Υ 

Εδώ είναι τα 6 διαφορετικά είδη ΔΕΠ/Υ, το καθένα με διαφορετικά θέματα λειτουργίας του εγκεφάλου και των πρωτοκόλλων θεραπείας.

Τύπος 1:  Κλασσική ΔΕΠ/Υ (Classic ADD) 

Συμπτώματα: πρωτογενή συμπτώματα ΔΕΠ/Υ  μαζί με  Υπερδραστηριότητα, Ανησυχία, και Παρορμητικότητα.

SPECT: συνήθως χαμηλή προμετωπιαίο φλοιό με τη συγκέντρωση του

Συμπληρώματα: πολυβιταμίνες, NeuroEPA ιχθυέλαιο, L-τυροσίνη ή DL-φαινυλαλανίνη

Φάρμακα: φάρμακα διεγερτικά (όπως Adderall, Concerta, Ritalin ή Dexedrine)

Τύπος 2: Απρόσεκτος ΔΕΠ/Υ

Συμπτώματα: πρωτογενή συμπτώματα ΔΕΠ/Υ και  χαμηλή ενέργεια και κίνητρο, "στον κόσμο του", όσο και αν εσωτερικά απασχολείται με πράγματα. Η Τύπου 2 ΔΕΠ/Υ εντοπίζεται αργότερα στη ζωή των ενηλίκων, αν όχι καθόλου. Είναι πιο συχνή στα κορίτσια. Αυτά είναι ήσυχα παιδιά και ενήλικες, Συχνά επισημαίνονται ως τεμπέληδες, έχουν κίνητρα, και όχι τόσο έξυπνοι.

SPECT: συνήθως χαμηλή προμετωπιαίο φλοιό με τη συγκέντρωση και την χαμηλή παρεγκεφαλικός δραστηριότητα

Συμπληρώματα: πολλαπλές βιταμίνες, NeuroEPA ιχθυέλαιο, L-τυροσίνη ή DL-φαινυλαλανίνη

Φάρμακα: φάρμακα διεγερτικά (όπως Adderall, Concerta, Ritalin ή Dexedrine)

Τύπος 3: Ο τύπος του Υπερσυγκεντρωμένου ΔΕΠ/Υ (Overfocused ADD)

Συμπτώματα: πρωτογενή συμπτώματα ADD συν γνωστική ακαμψία, το πρόβλημα μετατοπίζεται προσοχή, κολλημένος σε αρνητικές σκέψεις ή τις συμπεριφορές, ανησυχητική, κρατώντας κακίες, διαλεκτικός, αντιθετικός, καθώς και την ανάγκη για ομοιομορφία. Συχνά εμφανίζονται σε οικογένειες με προβλήματα εθισμού ή ψυχαναγκαστική τάσεις.

SPECT: συνήθως υψηλές cingulate πρόσθιο δραστηριότητας και η χαμηλή προμετωπιαίο φλοιό με τη συγκέντρωση του

Συμπληρώματα: πολλαπλές βιταμίνες, NeurOmega ιχθυέλαιο, 5HTP, L-τρυπτοφάνη ή Ιωάννη Wort Στ. συν L-τυροσίνη

Φάρμακα: αντικαταθλιπτικά Effexor, ή ένας συνδυασμός ενός SSRI, όπως το Prozac, και ένα τονωτικό

Τύπος 4: Τύπος Κροταφικού λοβού ΔΕΠ/Υ.

Συμπτώματα: πρωτογενή συμπτώματα ΔΕΠ/Υ συν παρερμηνεύει τις παρατηρήσεις, σε περιόδους άγχος, πονοκεφάλους ή κοιλιακό άλγος, την ιστορία του τραύμα στο κεφάλι, το οικογενειακό ιστορικό μαίνεται, σκοτεινές σκέψεις, προβλήματα μνήμης, και αγωνίζεται με την ανάγνωση. Συχνά εμφανίζονται σε οικογένειες με προβλήματα μάθησης ή ψυχραιμία.

SPECT: συνήθως χαμηλή δραστηριότητα χρονική λοβού και η χαμηλή προμετωπιαίο φλοιό με τη συγκέντρωση του

Συμπληρώματα: πολλαπλές βιταμίνες, NeurOmega ιχθυέλαιο, GABA ή ταυρίνη για την ευερεθιστότητα, ή Brain Vitale ή NeuroMemory για ζητήματα μνήμης.

Φάρμακα: διεγερτικά, από μόνες τους, κάνουν συνήθως οι άνθρωποι με αυτό το είδος πιο οξύθυμη. Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με έναν συνδυασμό φαρμάκων antiseizure (όπως το Neurontin) και διεγερτικά.

Τύπος 5: μεταιχμιακό ΔΕΠ/Υ:

Συμπτώματα: πρωτογενή συμπτώματα ΔΕΠ/Υ συν χρόνια ήπια θλίψη, αρνητικότητα, χαμηλή ενέργεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευερεθιστότητα, κοινωνική απομόνωση, και την κακή όρεξη και ύπνου. Διεγερτικά, από μόνες τους, προκαλούν συνήθως  συμπτώματα κατάθλιψης.

SPECT: συνήθως υψηλές βαθιά μεταιχμιακό δραστηριότητας και η χαμηλή προμετωπιαίο φλοιό σε ηρεμία και με τη συγκέντρωση του

Συμπληρώματα: πολλαπλές βιταμίνες, NeurOmega ιχθυέλαιο, ίδια ή DL-φαινυλαλανίνη

Φάρμακα: Τόνωση αντικαταθλιπτικά, όπως η Wellbutrin.

Είδος 6: Δαχτυλίδι της Φωτιάς ΔΕΠ/Υ

Συμπτώματα: πρωτογενή συμπτώματα ADD συν ακραία κατήφεια, ξεσπάσματα θυμού, αντιθετική, ακαμψία, γρήγορη σκέψη, η υπερβολική ομιλία, και πολύ ευαίσθητα σε ήχους και φώτα. Ονόμασε έτσι το δαχτυλίδι της πυρκαγιάς, μετά την έντονη σαν δαχτυλίδι της υπερδραστηριότητας που είδα στους εγκεφάλους των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Αυτού του τύπου γίνονται συνήθως  πολύ χειρότερα με τα  διεγερτικά.

SPECT: χαρακτηρίζεται γενικά αυξημένη δραστηριότητα σε ολόκληρη την φλοιό, μπορεί ή δεν μπορεί να έχει χαμηλή προμετωπιαίος φλοιός δραστηριότητα

Συμπληρώματα: πολλαπλές βιταμίνες, NeurOmega ιχθυέλαιο, NeuroLink (περιέχει 5HTP, GABA και L-τυροσίνη)

Φάρμακα: αντιεπιληπτικά (όπως το Neurontin) και SSRI φαρμακευτική αγωγή, ή τη χρήση των νέων αντιψυχωσικών φαρμάκων όπως Risperdal ή Zyprexa.

Κοινές θεραπείες για όλους τους τύπους

1. Πάρτε ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης καθημερινά. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι θα βοηθήσει άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

2. Ενήλικες, να λάβουν 2.000 "" 4.000 mg υψηλής ποιότητας ιχθυελαίου ημερησίως (1.000 "" 2.000 mg για παιδιά). Για τους τύπους 1 και 2 NeuroEPA από το Amen Clinics είναι ένα υψηλής ποιότητας σήμα. Για τους τύπους 3-6 τα NeurOmega είναι καλύτερο.

3. Την εξάλειψη της καφεΐνης από τη διατροφή σας. Παρεμβαίνει στον ύπνο και με τη βοήθεια των άλλων θεραπειών εργασία.

4. Έντονη αεροβική άσκηση την ημέρα για 30-45 λεπτά. Για τα παιδιά, αν δεν μπορείτε να βρείτε μια ασφαλή άσκηση (όχι τραυματισμούς εγκεφάλου παρακαλώ) κάντε γρήγορους περιπάτους.

5. Κλείστε την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια, ή  περιορίστε τα, χωρίς  να υπερβαίνουν τα 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά.

6. Το φαγητό είναι ένα φάρμακο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΔΕΠ/Υ κάνουμε το καλύτερο δυνατό με υψηλότερη πρωτεΐνη, χαμηλότερες απλή υδατάνθρακες. Το βιβλίο του Barry Sears, Η Ζώνη είναι ένα καλό βιβλίο για να ξεκινήσετε. (Υπάρχει και σε Ελληνική μετάφραση: http://www.zone.com.gr/gr/barry-sears/Publications.html) (Το έχουμε προτείνει και το εφαρμόζουμε κάποιοι από εμάς στην Ελληνική Ομάδα Αυτοβοήθειας ΔΕΠ/Υ με επιτυχία)
7. Για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ/Υ σε παιδιά,  εργαζόμενους, ακόμα και συζύγους "ΟΧΙ φωνές!" Για πολλούς ανθρώπους με ΔΕΠ/Υ είναι η σύγκρουση ή ενθουσιασμός που επιδιώκουν, ως μέσο τόνωσης. Μπορούν να γίνουν κύριοι στο να καταστήσουν τους άλλους θυμωμένους. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας μαζί τους. Ποτέ μην αφήσετε να σας θυμώνουν, αυτό είναι το φάρμακό τους.

8. Ποτέ μην παραιτηθείς από την αναζήτηση βοήθειας και λύσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;