Aπό το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του Hallowel "Ζώντας με Διάσπαση"

Όταν ανακάλυψα από το blog του Ed. Hallowell ότι υπάρχει ένα κέντρο Hallowell στην Αθήνα, στο Κολέγιο Αθηνών, στην Αγία Παρασκευή δεν έχασα χρόνο και έκλεισα ένα ραντεβού με τον πρόεδρο του Κολεγίου ο οποίος δέχθηκε με μεγάλη ευγένεια εμένα και τον πατέρα μου, και μου προσέφερε την ελληνική μετάφραση του "driven to distraction". Του είπα πως έχω διαβάσει σχεδόν όλα (10 περίπου!) τα βιβλία του Hallowell και πως στην κυριολεξία η γνώση που μου προσκόμισαν για το ταμπεραμέντο που είχα χωρίς να το χω επαρκώς προσδιορίσει, μου άλλαξαν την ζωή!
Ακολουθούν μερικά από τα αποσπάσματα της ελληνικής απόδοσης που είχα υπογραμμίσει με φωσφορούχο...με μερικές προσθήκες ή αλλαγές δικές μου
Σύνοψη Θεραπευτικής Αγωγής για την Διάσπαση Προσοχής
Διάγωση: Το πρώτο βήμα στην θεραπεία είναι να γίνει η διάγνωση. Συχνά επιφέρει σημαντική ανακούφιση, καθώς το άτομο αισθάνεται ότι "επιτέλους υπάρχει ένα όνομα για την κατάσταση που βιώνει". Η θεραπεία αρχίζει με την ίδια την διάγνωση.
Πληροφόρηση-Ενημέρωση: Όσο περισσότερα μπορεί να μάθει κανείς γύρω από την διάσπαση προσοχής, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η θεραπεία.
Αναζήτηση Δομημένης Ζωής: Λίστες με υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν, συστήματα με υπενθυμίσεις (π.χ. στο κινητό), συστήματα αρχειοθέτησης (που να λειτουργούν), ημερολόγια για σημειώσεις ραντεβού, post-it, προσδιορισμός στόχων, ημερήσιος προγραμματισμός, βοηθοί μπορούν να μειώσουν σημαντικά το εσωτερικό χάος μιας ζωής με "ΔΕΠ", βελτιώνουν την παραγωγικότητα και απόδοση του ατόμου, καθώς και την αίσθηση ελέγχου του. Ψυχοθεραπεία- coaching : Ένα άτομο με διάσπαση προσοχής θα ωφεληθεί πολύ να έχει έναν "προπονητή" (coach) να τον εμψυχώνει, να δίνει οδηγίες, να "κλείνει" τις δουλιές. Άνθρωποι με ΔΕΠ μεγαλουργούν με αυτό το είδος της δομημένης εμψύχωσης.
Φαρμακευτική Αγωγή: Δρα όπως ένα ζευγάρι γιαλιά, βοηθά το άτομο να εστιάσει. Μπορεί να ελαττώσει την αίσθηση του εσωτερικού αναβρασμού και ανησυχίας που είναι τόσο κοίνή στα άτομα με ΔΕΠ. (...)
Τα άτομα με διάσπαση προσοχής (add) έχουν ένα μοναδικό τρόπο να βλέπουν την ζωή, έξω από τα κλισέ, πέρα από τα συνηθισμένα και πεπατημένα. Είναι οι εφευρέτες, οι καινοτόμοι, οι νεωτεριστές που συνθέτουν και δημιουργούν το νέο.
Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η διάσπαση προσοχής είναι λάθος κάποιου. Παρά το ότι η γονική φροντίδα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, ωστόσο δεν είναι το γενεσιουργό αίτιό της.
"...διάγνωση διάσπαση προσοχής δεν συνοδεύεται αναγκαστικά με την ιδέα της ακαδημαικής θανατικής καταδίκης..."
(παράδειγμα ο ίδιος ο Hallowell και τόσοι άλλοι επιτυχημένοι επαγγελματίες σε πολλούς τομείς...υπάρχει και βιβλίο του Hallowell στο οποίο περιγράφουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες πως το ταμπεραμέντο τους τους βοήθησε στην εργασίας τους....ή πως μετέτρεψαν ένα ταμπεραμέντο που μπορεί να λειτουργεί αρνητικά σε συγκριτικό πλεονέκτημα)
Ενώ κανείς δεν πανηγυρίζει με την διάγνωση για διάσπαση προσοχής, δεν χρειάζεται να στεναχωριέται. Με την σωστή βοήθεια, τις ασκήσεις, την διατροφή παιδιά με διάσπαση προσοχής μπορούν να αντλήσουν από τα αποθέματα των συναισθηματικών και νοητικών τους δυνατοτήτων.
Τα πρωτογενή συμπτώματα της διάσπασης προσοχής είναι:
Διάσπαση Προσοχής
Παρορμητικότητα
Υπερκινητικότητα
Τα δευτερογενή συμπτώματα της διάσπασης προσοχής είναι αυτά που αναπτύσσονται εξαιτίας της μη έγκαιρης αναγνώρισης και διάγνωσής της και αφορούν:
Χαμηλό αυτοσεβασμό
(όταν ακούς μια ζωή για το ότι δεν προσπαθείς αρκετά, για το ότι είσαι τεμπελάκος, για το ότι νιώθεις λίγο διαφορετικός που βαριέσαι πιο εύκολα, που δεν μπορείς να παρακολουθήσεις με υπομονή ένα θέμα που δεν σε ενδιαφέρει αρκετά...)
Κατάθλιψη: (Μια απροσδιόριστη στεναχώρια)
Απογοήτευση με το σχολείο και τις δυνατότητες επιτυχίας στην ζωή και τις σχέσεις
Φόβος στο να μάθει κανείς καινούργια πράγματα
Κακές ή φθίνουσες σχέσεις με συνομήλικους
Εθιστικές συμπεριφορές, Αλκόλ, βίαιη συμπεριφορά, κλπ
Όσο περισσότερο καθυστερεί η διάγνωση της διάσπασης προσοχής τόσο περισσότερο έντονα και ενοχλητικά γίνονται τα δευτερογενή συμπτώματα.
Υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας με αδιάγνωστη ΔΕΠ, που αποδίδουν στον εαυτό τους κάθε είδους άσκοπους και περιττούς αρνητικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
"μπορεί ένα άτομο με add να έχει δυσκολία να παρακολουθήσει μια αφήγηση για το πως ο φίλος του πέρασε τις καλοκαιρινές του διακοπές"
Μπορεί να φαίνεται στους τρίτους ότι τα άτομα αυτά είναι αδιάφορα ή μπλαζέ ή εγωκεντρικά ή ακόμα και εχθρικά όταν στην πραγματικότητα είναι απλώς μπερδεμένα και δεν έχουν επίγνωση αυτών που συμβαίνουν γύρω τους.
Η διάσπαση προσοχής δεν είναι ποτέ πρόβλημα ενός ατόμου επηρεάζει ολόκληρες οικογένειες και ολόκληρες σχολικές τάξεις.
Πολύ συχνά άτομα με διάσπαση προσοχής (ιδιαίτερα αγόρια) έχουν μια τάση να θέλουν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα ολομόναχοι
Να αναβάλουν να κάνουν μια εργασία από φόβο αποτυχίας.
Τάση του ατόμου να λέει "ότι του κατεβαίνει από το κεφάλι" χωρίς να σκέφτεται απαραιτήτως τον κατάλληλο χρόνο και την απήχηση των λεγομένων του.
Μια ιδέα του έρχεται στο νου ...και αυτή πρέπει να ειπωθεί αμέσως...τάκτ και περίσκεψη υποκύπτουν στην παιχνιδιάστικα ευφορική διάθεση.
Δυσανεξία στην Ανία
Δυσκολία στην συγκέντρωση. Τάση για αφαίρεση ή απομάκρυνση στα μισά μιας σελίδας ή μιας συζήτησης
Δημιουργικό, διορατικό, εξαιρετικά ευφυές άτομο.
Το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να λειτουργήσει μέσα από καθιερωμένους διαύλους, ακολουθώντας την εκάστοτε "πρέπουσα" διαδικασία.
Ανυπομονησία, χαμηλή ανεκτικότητα στην απογοήτευση, κάθε είδους απογοήτευση υπενθυμίζει στον ενήλικα με διάσπαση προσοχής όλες τις απογοητεύσεις -αποτυχίες του παρελθόντος.
Αίσθηση ανασφάλειας
Κυκλοθυμικές αλλαγές της ψυχικής διάθεσης, ευμεταβλητότητα διάθεσης, ιδιαίτερα όταν ξεκολούν από κάποια εργασία ή κάποιο πρόσωπο.
Δεν βλέπει κανείς σε ενήλικα την άκρατη υπερκινητικότητα που βλέπεις στα παιδιά. Βλέπεις όμως μια "νευρική ενέργεια" ή "νευρικότητα" ή "υπερένταση" να βηματίζει αδιάκοπα μπρος-πίσω, να παίζει τα δάχτυλά του στο τραπέζι, να μετατοπίζεται συχνά στο κάθισμά του, να σηκώνεται και να φεύγει από το τραπέζι ή το δωμάτιο...
Τάση για εξαρτημένη συμπεριφορά.
(π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, φαγητό, ψώνια, υπερβολική εργασία, τζόγος)
Χρόνια προβλήματα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης
(άμεσο αποτέλεσμα ετών απογοήτευσης και αποτυχίας ή απλής αστοχίας να κάνει κανείς κάτι σωστά. Ακόμα και το άτομο που έχει πετύχει πολλά, νιώθει κατά κάποιο τρόπο ανεπαρκές....λες και τις επιτυχίες τις πέτυχε τυχαία...είναι εντυπωσιακό ωστόσο το σθένος που δείχνουν παρά τις αναποδιές.)
Ανακριβής αυτοπαρατήρηση και αυτοαξιολόγηση,
(συχνά τα άτομα αυτά δεν είναι καλοί παρατηρητές-αξιολογητές του εαυτού τους. Δεν αξιολογούν σωστά την επίδραση που έχουν σε άλλους ανθρώπους.
"το παιδί με διάσπαση προσοχής αποτυγχάνει χρονίως να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις, να κάνει τις δουλειές που πρέπει να κάνει, να μελετήσει μόνο του, να τηρήσει τα οικογενειακά προγράμματα και χρονοδιαγράμματα, να σηκωθεί στην ώρα του, να επιστρέψει στην ώρα του στο σπίτι, να εμφανιστεί στην ώρα του στο τραπέζι, να είναι έτοιμο στην ώρα του για να βγει από το σπίτι, να διατηρεί το δωμάτιό του τακτοποιημένο, να συμμετέχει συνεργατικά στην οικογενειακή ζωή, να τηρεί γενικά το πρόγραμμα του σπιτιού..."
Δώστε στο παιδί σας επιλογές - μάθετέ το την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Όλη η ζωή στηρίζεται σε αυτήν
Είναι στην φύση του ατόμου με ΔΕΠ να προτιμά την διαμάχη από την διαπραγμάτευση, αφού ένας καυγάς είναι πιο διεγερτικός.
Ποτέ μην ανησυχείτε μοναχοί σας!
Προσπαθείστε να βρείτε όσο περισσότερους μηχανισμούς στήριξης είναι δυνατόν. Από τον παιδίατρο και τον οικογενειακό γιατρό μέχρι τον ψυχοθεραπευτή, την ομάδα υποστήριξης, τους φίλους και τους συγγενείς.
Ειναι εκπληκτικό πως η ομαδική στήριξη μπορεί να μεταβάλει ένα "τεράστιο" και "ανυπέρβλητο" εμπόδιο σε ένα επιλύσιμο πρόβλημα και να μην χάσετε την πραγματική διάσταση των καταστάσεων.
Διατηρήστε αμείωτη την ελπίδα. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της διάσπασης προσοχής. Έχετε πάντα υπόψη σας κάποιο άτομο που θα σας ανεβάσει το ηθικό αν είστε "πεσμένοι" Σκεφτείτε τα θετικά του ταμπεραμέντου σας:
ενεργητικότητα, διορατικότητα, αισθαντικότητα και καλή καρδιά και πως πάρα πολλοί άνθρωποι με τα ίδια γνωρίσματα έχουν κάνει θαύματα στην ζωή τους.
"όταν η υπερκινητικότητα δεν είναι παρούσα, η διάσπαση της προσοχής είναι εύκολο να παραμείνει αδιάγνωστη...το άτομο εμφανίζεται απλώς να είναι ένα από τους πολλούς ανθρώπους που αδυνατούν να συμμαζευτούν και να πετύχουν στην ζωή τους..."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;