Aπό βιβλίο που διαβάσαμε: Indigo Children (έχει σχέση με την διάσπαση προσοχής)

Μια θέση του βιβλίου The Indigo Children φαίνεται να είναι ότι πολλά παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) αντιπροσωπεύουν «ένα νέο εξελικτικό άλμα της ανθρωπότητας». Αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται φάρμακα όπως το Ritalin, αλλά ειδική φροντίδα και εκπαίδευση. Το βιβλίο περιέχει δεκάδες άρθρα από συγγραφείς διαφόρων επαγγελμάτων και κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κρύων.

Eίχα κοινές εμπειρίες που στο σχολείο με τα παιδιά indigo,όπως περιγράφονται στο βιβλίο.

Στο βιβλίο γράφει και η ειδική στην θεραπεία με την βοήθεια των Αγγέλλων D. Virtue.

Ακολουθούν μερικά σημεία από το βιβλίο που βρήκα ενδιαφέροντα και οικεία:

"μεγάλωσα με πολλές επικρίσεις και ένιωθα πολύ διαφορετικός από τους άλλους"

"μοναχός ανοίγομαι σαν λουλούδι"..."Αν στερηθώ αυτήν την ώρα με τον εαυτό μου, βλέπω μόνο ότι με περιβάλλει άμεσα και με πιάνει σύγχυση και εκνευρισμός...στην μοναξιά μου είμαι σε θέση να δω πιο καθαρά την ζωή μου σαν σύνολο"

"Τα γυμνασιακά χρόνια ήταν η πιο δύσκολη και επώδυνη περίοδος της ζωής μου. Είναι μια φάση της ζωής κατά την οποία τα παιδιά συγκρίνονται συνεχώς μεταξύ τους και έχει μεγάλη σημασία για αυτά να ταιριάζουν με τους άλλους και να αισθάνονται αποδοχή. Κάθε είδους παραδοξότητα, λοιπόν, γινόταν αμέσως αντιληπτή..."


"Όταν τέλειωσα την μέση εκπαίδευση και διάλεξα να μην πάω στο πανεπιστήμιο, οι γονείς μου κατάλαβαν το λόγο. Μορφώθηκα μόνος μου διαβάζοντας βιβλία ανθρώπινης αυτοβελτίωσης και πνευματισμού. Αυτή ήταν η επίγνωση που είχα ανάγκη τόσο καιρό! Μου έδωσε ελπίδα, και ήξερα πως όλα θα πήγαιναν καλά."


"Η απελευθέρωση του στρες μας αφήνει να νιώσουμε απερίσπαστοι την πνευματική μας φύση. Αυτό μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την αίσθηση της αποστολής μας στην ζωή και να αποφύγουμε το "υπαρξιακό κενό" που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια"


"Γίνεται για τα παιδιά αυτά...παράδειγμα προς μίμηση, σεβαστείτε την ατομικότητά τους. Αναζητήστε την αλήθεια και προσπαθείστε να δώσετε εναλλακτικές λύσεις"


"Η φαρμακοθεραπεία, χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο για να κάνει τα παιδιά πιο ευκολομεταχείριστα και όχι για να τα θεραπεύσει"

Χρόνια Αντιστροφή Πολικότητας
Πρώτη φορά διάβασα για την "Χρόνια Αντιστροφή Πολικότητας" που απ' ότι λέγεται εμφανίζεται στις περιπτώσεις διάσπασης προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.

"Η κατάσταση της Αντίστροφης Πολικότητας αποδυναμώνει την "ηλεκτρική ισχύ" του σώματος. Μια σημαντική αιτία του φαινομένου αυτού, είναι το παρατεταμένο στρες. Καθώς εξασθενεί το ηλεκτρικό φορτίο του οργανισμού, παρουσιάζονται τα συμπτώματα ως προιδοποιητικά σημάδια...όταν υπάρχει Αντιστροφή Πολικότητας το φυσιολογικό σύστημα αυτοσυντήρησης καθίσταται ανενεργό. Τότε συνηθισμένα ηλεκτρικά σήματα προς το ανοσοποιητικό σύστημα μοιάζει να καταστρέφουν αντι να προστατεύουν"

Η αγωγή είναι ειδικά βότανα για περιπτώσεις Αντίστροφης Πολικότητας. Συχνές αγκαλίες του παιδιού και περισσότερη ώρα μαζί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της ευαίσθητης-ευσυγκίνητης προσωπικότητας."

"όταν οι γονείς είναι υπερδραστήριοι και κρύβουν πιθανά νευρολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα, έχουν περισσότερες δυνατότητες να εκδηλωθούν στα παιδιά τους διαταραχές ελλειματικής προσοχής...παιδιά που ζουν με γονείς καταπονημένους από το στρες (με χρόνια Αντιστροφή Πολικότητας) ή βρίσκονται στην μύτρα μιας τέτοιας μητέρας, αλλάζουν πολικότητα καθώς οι γονείς, άθελά τους ελλατώνουν το ηλεκτρικό φορτίο του παιδιού"



Ritalin : "η εταιρία παραδέχεται ότι η ασφάλεια του παρασκευάσματος σε μακροχρόνια χορήγηση είναι άγνωστη"
Συγκράτησα τα πολύ θετικά σχόλια για την θετική επίδραση σε όσους έχουν διάσπαση προσοχής τα "γαλαζοπράσινα φύκια"

Συμβουλές σε γονείς για τα παιδιά τους:

"Αφήστε το παιδί σας να ασχολείται με την μπαλίτσα ή να κρατά κάποιο άλλο αντικείμενο στο ένα χέρι, την ώρα που ακούει, διαβάζει ή γράφει, είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι. Με το να χρησιμοποιεί την αίσθηση της αφής ενώ προσπαθεί να μάθει , μπορεί να ενισχυθεί η ακουστική και οπτική μάθηση"

"Πριν δώσετε μια λεκτική οδηγία, φωνάξτε πρώτα το όνομα του παιδιού για να τραβήξετε την προσοχή του, αν βρίσκεστε κοντά του, αγγίξτε το απαλά στον ώμο ή το μπράτσο για να βοηθήσετε ώστε να "γειωθεί" η πληροφορία και στην συνέχεια δώστε του την οδηγία λεκτικά"

"τα παιδιά αυτά δέχονται και στέλνουν πληροφορίες μέσα από συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις"

"Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για έναν άνθρωπο σε μια ώρα παιχνιδιού, παρά σε 10 χρόνια συζητήσεων" Πλάτωνας.

"Η δύναμη του παιχνιδιού ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της παιδικής χαράς του σύμπαντος, όπου όλοι παίζουμε με τον δημιουργό-ένα χαρούμενο παιχνίδι, ένα παιχνίδι με πολή αγάπη και πάρε δώσε"
" Τιμήστε την αφοσίωση των μικρών παιδιών στο παιχνίδι και διδαχτείτε απ' αυτήν."
"Τα πιο θυμωμένα παιδιά που έχω συναντήσει ως ψυχολόγος και ως ομοιοπαθητικός είναι εκείνα που οι γονείς τους δεν τους έχουν επιβάλλει όρια. Όταν επιτρέπετε στο παιδί σας να σας κοντρολάρει είναι σαν να παραιτείστε από τον ρόλο του γονιού"
Απ' ότι καταλαβαίνετε στο βιβλίο που αναφέραμε σήμερα "Παιδιά σε βαθύ μπλέ" (ΛΗ ΚΑΡΟΛ & ΤΖΑΝ ΤΟΜΠΕΡ) μπορείτε να βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές "από την καρδιά" για τα παιδιά και για τους μεγάλους (αφου ως γνωστό όλοι υπήρξαμε παιδιά και θα συναναστραφούμε με παιδιά, αργά ή γρήγορα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;